Zanimljivosti

Crkve

1. Unutar kaštela u Segetu nalazi se župna Crkva Gospe od Ružarja koja je sagrađena sredinom XVIII. stoljeća. Budući da je prijašnji zvonik srušen od udara groma, današnji je sagrađen 1796. godine. Posveta je obavljena 1800. godine. U crkvi se nalaze tri barokna oltara od kamena i mramora. Veliki je oltar posvećen Gospi od Ružarja, dok su pobočni posvećeni sv. Križu i Gospi od Karmela. U crkvi se nalazi oslikano raspelo iz XIV. stoljeća. Na triptihu su prikazani Gospa s djetetom, Sveti Bartul i sv. Nikola, a pretpostavlja se da ga je izradio Blaž Jurjev Trogiranin. U crkvi se nalaze i orgulje iz 1856. godine.

2. Crkve sv. Vida, koja se nalazi iznad velike klisure ispod zaselka Baradići, pronađeni su srednjovjekovni stećci. Crkva pripada romaničkom stilu gradnje i dosta je stara. Točna godina gradnje nije poznata.

3. Između Segeta i Trogira, u Segetskom polju, nalazi se crkva Gospe od Zvirča ili Gospa od Snijega sagrađena u XIV. stoljeću. U crkvi se nalazi grobnica kanonika Ivana Boića iz 1768. godine.

4. Na mjestu gdje se nalazila ilirska gradina, na brdu Sutliji, u srednjem je vijeku izgrađena Crkva sv. Ilije. Ne zna se ni točna godina njene gradnje. Sve do XIX. stoljeća vršilo se ukopavanje stanovništva na groblju koje se nalazi oko crkve. Udari groma više su puta oštetili crkvicu, zbog čega je nekoliko puta bila obnavljana.

5. U Vranjici je podignuta nova crkva Hrvatskih Mučenika, a izgrađena je 2001. godine.

Segetske mažoretkinje

Segetske mažoretkinje su plesna udruga osnovana u studenom 2002. godine. Članice su HRSAM-a, a od 2005. djelujemo i kao Twirling klub Seget.

Segetske mažoretkinje osnovane su u studenom 2002. godine pod vodstvom voditeljice Anite Tomaš i trenerice Alene Rako. Naše djelovanje tokom godina je ostvareno uz sufinanciranje naše općine, roditelja i sponzora. Članice smo HRSAM-a (Hrvatski savez amaterskih mažoret timova) od početka osnivanja 2002. godine i HTS (Hrvatskog twirling saveza) od 2005. godine. Svaku manifestaciju uljepšamo svojim skladom i plesom, pod koreografskom palicom gđe. Alene Rako. Najčešći nastupi su nam u gradu Trogiru, ponajviše s Narodnom Glazbom Trogir, a svaki važni događaj ili svečanost obilježe i Segetske mažoretkinje, pod simpatičnim nazivom štapovrtilice. Prostor za rad nalazi se u prostorijama Općine Seget, te pomoćne dvorane u Trogiru. Ako imate kakva pitanja, pohvale, kritike obratite nam se na e-mail: segetskemazoretkinje@net.hr.