Rivijera Seget

Čarolija Mediterana na dlanu

Poput broda u boci, zaključao je Seget u svoje pravokutno kameno srce iskonski duh Mediterana, spreman da ga velikodušno podijeli s putnikom namjernikom. Upoznajte njegove fjere i užance, zavirite u mriže njegovih ribara, pogostite se zdravom dalmatinskom večerom poškropljenom zlatnim maslinovim uljem, prepustite se šumu kristalno čistog mora na predivnim pješčanim plažama!

Srce općine Seget, kameno doista samo izvana, malo je ribarsko mjesto. Stara je to jezgra nastala davne 1564. godine, kada je trogirski knez Augustin Bembo izdao dozvolu Jakovu Rotondu, plemiću i pisaru gradske blagajne, da sagradi kulu i pored nje utvrđeno selo. Osim što ovaj kaštel predstavlja vrijedan spomenik dalmatinskog urbanizma, bio je on sinonim za Seget sve do 17. stoljeća, kada stari njegov naziv, Kaštel Rotondo, u potpunosti nestaje. No ono što nije nestalo sve do danas, je duh tradicije i minulih vremena, koja, svjedoče nam arheološki nalazi, sežu sve do antike! Podijelio je Seget svoj znameniti kamen i sa Dioklecijanovom palačom, koja mu duguje svoja Zlatna vrata, a umjetnički identitet sa tek dva kilometra udaljenim UNESCO-vim Trogirom. Naime, koje god artističke pravce zamjećujemo u neizmjernom trogirskom kulturnom blagu, zahvatili su oni i Seget, čije renesansne kule, srednjovjekovne i barokne crkvice te oslikani triptisi, šapuću jedinstvenu, posve svoju priču...
Dozvolite nam da Vam ih predstavimo!

Segetsko kulturno blago - od pitoresknih crkvica do Heraklovih žrtvenika

Umjetnički pravci kojima je urešen naš UNESCO-v dragulj, susjedni Trogir, nisu se zadržali samo unutar gradskih zidina. Mada je neposredna blizina Trogira nedvojbeno jedan od segetskih aduta, i sam je Seget razvio svoje vlastite spomenike koji odražavaju određene stilske pravce i predmetom su mnogih analiza i rasprava među poznavateljima umjetnosti. Ljubitelji razgledavanja kulturne baštine znat će cijeniti nijeme kamene svjedoke segetske prošlosti, koja seže sve do antičkih vremena.

Naime, unutar segetskih kamenoloma pronađeni su žrtvenici posvećeni grčkom bogu Heraklu, čiji kult nije bio svojstven našim krajevima, već su ga donijeli rimski vojnici. Njegova nas prisutnost u kamenolomima posebno ne začuđuje, s obzirom da je on, osim kao zaštitnik vojnika i klesara, štovan i kao božanstvo snage, te je očito kamenarima služio kao motivacija za mukotrpan posao. Brojni arheološki nalazi pored ovih žrtvenika, poput kamenih posuda i ulomaka rimske keramike, ukazuju na to da je kamenolom sadržavao i klesarsku radionicu.

Pažnju umjetničkih znalaca privlače i segetski kamici, impresivni srednjovjekovni monumenti koji odražavaju ruralnu kulturu - primjerice oni smješteni pored crkvice Sv. Vida u Segetu Gornjem. Nekoliko se znalaca okušalo u tumačenju zagonetna simbola nalik na alat ili oružje kojim su oni ukrašeni, no najtočnijom se čini teorija po kojoj se radi o oračkom priboru.

Pitoreskne su i brojne segetske crkvice, poput one Sv. Vida, Sv. Ilije, Sv. Mihovila, Sv. Danijela, Gospe od sniga, koje sežu od najstarijih vremena pa do razdoblja baroka. Zbog zanimljivih umjetničkih predmeta, ljubiteljima razgledavanja naročito je atraktivna barokna crkva Gospe od Ružarja – naime, ona sadrži oslikano gotičko raspelo te drveni triptih koji pripisujemo Blažu Jurjevu Trogiraninu, mada pojedine karakteristike tog djela odudaraju od njegova stila (primjerice, mlađe, življe i punašnije lice Bogorodice, koja je kod Jurjeva obično prikazana starije, sumornije i materinski zabrinuto).

Dok se ova crkva nalazi između Segeta i Trogira, većina spomenutih starih crkvica smještena je u različitim predjelima Segetskog polja. Ono je pravi kolaž različitih ostataka kulturne baštine, pa će zaljubljenicima u povijest i umjetnost pružiti prvorazredan doživljaj! Naime, osim navedenih objekata, ono sadrži i renesansnu kulu obitelji Statilić četverokutnog oblika iz 1516. godine.

Mada segetski spomenici nisu dosegli tako naglašene umjetničke oblike poput onih trogirskih, oni svejednako zavrjeđuju posebnu pozornost. Njihova specifičnost i stilske značajke čine ih veoma interesantnima, kako vještom stručnom oku, tako i znatiželjnom posjetitelju, kojem će ova destinacija pružiti radost otkrivanja neslućenih kulturnih blaga.

Čiste plaže, vrhunski smještaj i domaća hrana u autentičnom dalmatinskom ambijentu

Slikoviti Seget za svoje posjetitelje brižno čuva još jedan moćan adut. Naime, duge i čiste pješčane plaže zaštitni su znak segetske rivijere, i pravi mamac za obitelji s djecom koje ih rado posjećuju te odsjedaju u nekom od odlično organiziranih smještajnih objekata. Hotelska je ponuda Segeta na najvišoj razini, no veoma su posjećeni i razni kampovi i apartmani, te objekti privatnog smještaja.

Suvremeno opremljeni hoteli "Rotondo", "Astoria", "Jadran", "Bavaria", "Viktorija", kamp "Vranjica Belvedere", kamp "Seget" te apartmani "Medena" smješteni uz samu morsku obalu, garancija su za odmor po mjeri. Sve je ovdje podređeno odmoru i opuštanju - sobe iz kojih pogled puca uglavnom na morsku pučinu koja se ljeska na suncu, mahom su vrlo udobne i prostrane, a tu su i neizostavni wellness sadržaji. No ni gosti koji preferiraju aktivni odmor neće ostati prikraćeni, jer hoteli nude i brojne sportsko-rekreativne aktivnosti. Kristalno čisto more i čak 2700 sunčanih sati godišnje, najbolja su pozivnica za užitak u morskim radostima, kako za obitelji s djecom, tako i za ljubitelje sportova na vodi.

Ljubazni segetski domaćini izaći će u susret i probirljivim gurmanima, bilo da je riječ o ukusno uređenim hotelskim restoranima ili o nekoj od brojnih konoba diljem mjesta. Ovdje možete uživati u klasičnim specijalitetima dalmatinske kuhinje: od kraljice svih jela – raskošne dalmatinske peke, pa do ribe i povrća spravljanih uz dodatak zdravog domaćeg maslinova ulja i začinskog bilja. Obrok najbolje zaokružite nekim od kvalitetnih domaćih vina, a za desert se zasladite tradicionalnim slasticama koje su segetske domaćice dovele do savršenstva – fritulama, kroštulama ili pak rožatom!

Kaleidoskopska ponuda koja osvaja

Turistička ponuda Segeta spoj je brojnih aktivnosti među kojima će gost, sukladno preferencijama, odabrati najbolje za sebe. Ova općina, čiji se žitelji zahvaljujući blagoj klimi od davnih vremena bave poljoprivredom i ribarstvom, živi turizam svim svojim bićem i gostu nesebično pruža iskreno gostoprimstvo u kombinaciji sa kvalitetnim sadržajima. Svi aspekti ovdje su zastupljeni – tražite li užitak u kulturnim znamenitostima obavijenim velom minulih vremena, fantastičan opuštajući odmor na plaži za sebe i djecu, zalogaj tradicionalne domaće hrane za prste polizat'... ili pak sve to zajedno, Seget je pripremio nešto za Vas. Njegova je ponuda raznovrsna poput raznobojnih stakalaca kaleidoskopa, a gost je onaj koji kreira sliku po izboru...

Cakli se Seget poput rubina okupanog suncem, koje ga dariva sa čak 2700 sunčanih sati godišnje, i srdačno i domaćinski Vas poziva da prošetate kroz njegove kale, zavirite u njegova kulturna blaga, ali i kužine...

Doživjeti Seget znači uživati, a u to ćete se najbolje uvjeriti sami. Stoga, što reći osim - dobro nam došli!