Rivijera Seget

Čarolija Mediterana na dlanu

Poput broda u boci, zaključao je Seget u svoje pravokutno kameno srce iskonski duh Mediterana, spreman da ga velikodušno podijeli s putnikom namjernikom. Upoznajte njegove fjere i užance, zavirite u mriže njegovih ribara, pogostite se zdravom dalmatinskom večerom poškropljenom zlatnim maslinovim uljem, prepustite se šumu kristalno čistog mora na predivnim pješčanim plažama!

Srce općine Seget, kameno doista samo izvana, malo je ribarsko mjesto. Stara je to jezgra nastala davne 1564. godine, kada je trogirski knez Augustin Bembo izdao dozvolu Jakovu Rotondu, plemiću i pisaru gradske blagajne, da sagradi kulu i pored nje utvrđeno selo. Osim što ovaj kaštel predstavlja vrijedan spomenik dalmatinskog urbanizma, bio je on sinonim za Seget sve do 17. stoljeća, kada stari njegov naziv, Kaštel Rotondo, u potpunosti nestaje. No ono što nije nestalo sve do danas, je duh tradicije i minulih vremena, koja, svjedoče nam arheološki nalazi, sežu sve do antike! Podijelio je Seget svoj znameniti kamen i sa Dioklecijanovom palačom, koja mu duguje svoja Zlatna vrata, a umjetnički identitet sa tek dva kilometra udaljenim UNESCO-vim Trogirom. Naime, koje god artističke pravce zamjećujemo u neizmjernom trogirskom kulturnom blagu, zahvatili su oni i Seget, čije renesansne kule, srednjovjekovne i barokne crkvice te oslikani triptisi, šapuću jedinstvenu, posve svoju priču...
Dozvolite nam da Vam ih predstavimo!

Segetsko kulturno blago - od pitoresknih crkvica do Heraklovih žrtvenika

Umjetnički pravci kojima je urešen naš UNESCO-v dragulj, susjedni Trogir, nisu se zadržali samo unutar gradskih zidina. Mada je neposredna blizina Trogira nedvojbeno jedan od segetskih aduta, i sam je Seget razvio svoje vlastite spomenike koji odražavaju određene stilske pravce i predmetom su mnogih analiza i rasprava među poznavateljima umjetnosti. Ljubitelji razgledavanja kulturne baštine znat će cijeniti nijeme kamene svjedoke segetske prošlosti, koja seže sve do antičkih vremena.

Naime, unutar segetskih kamenoloma pronađeni su žrtvenici posvećeni grčkom bogu Heraklu, čiji kult nije bio svojstven našim krajevima, već su ga donijeli rimski vojnici. Njegova nas prisutnost u kamenolomima posebno ne začuđuje, s obzirom da je on, osim kao zaštitnik vojnika i klesara, štovan i kao božanstvo snage, te je očito kamenarima služio kao motivacija za mukotrpan posao. Brojni arheološki nalazi pored ovih žrtvenika, poput kamenih posuda i ulomaka rimske keramike, ukazuju na to da je kamenolom sadržavao i klesarsku radionicu.

Pažnju umjetničkih znalaca privlače i segetski kamici, impresivni srednjovjekovni monumenti koji odražavaju ruralnu kulturu - primjerice oni smješteni pored crkvice Sv. Vida u Segetu Gornjem. Nekoliko se znalaca okušalo u tumačenju zagonetna simbola nalik na alat ili oružje kojim su oni ukrašeni, no najtočnijom se čini teorija po kojoj se radi o oračkom priboru.

Pitoreskne su i brojne segetske crkvice, poput one Sv. Vida, Sv. Ilije, Sv. Mihovila, Sv. Danijela, Gospe od sniga, koje sežu od najstarijih vremena pa do razdoblja baroka. Zbog zanimljivih umjetničkih predmeta, ljubiteljima razgledavanja naročito je atraktivna barokna crkva Gospe od Ružarja – naime, ona sadrži oslikano gotičko raspelo te drveni triptih koji pripisujemo Blažu Jurjevu Trogiraninu, mada pojedine karakteristike tog djela odudaraju od njegova stila (primjerice, mlađe, življe i punašnije lice Bogorodice, koja je kod Jurjeva obično prikazana starije, sumornije i materinski zabrinuto).

Dok se ova crkva nalazi između Segeta i Trogira, većina spomenutih starih crkvica smještena je u različitim predjelima Segetskog polja. Ono je pravi kolaž različitih ostataka kulturne baštine, pa će zaljubljenicima u povijest i umjetnost pružiti prvorazredan doživljaj! Naime, osim navedenih objekata, ono sadrži i renesansnu kulu obitelji Statilić četverokutnog oblika iz 1516. godine.

Mada segetski spomenici nisu dosegli tako naglašene umjetničke oblike poput onih trogirskih, oni svejednako zavrjeđuju posebnu pozornost. Njihova specifičnost i stilske značajke čine ih veoma interesantnima, kako vještom stručnom oku, tako i znatiželjnom posjetitelju, kojem će ova destinacija pružiti radost otkrivanja neslućenih kulturnih blaga.

Čiste plaže, vrhunski smještaj i domaća hrana u autentičnom dalmatinskom ambijentu

Slikoviti Seget za svoje posjetitelje brižno čuva još jedan moćan adut. Naime, duge i čiste pješčane plaže zaštitni su znak segetske rivijere, i pravi mamac za obitelji s djecom koje ih rado posjećuju te odsjedaju u nekom od odlično organiziranih smještajnih objekata. Hotelska je ponuda Segeta na najvišoj razini, no veoma su posjećeni i razni kampovi i apartmani, te objekti privatnog smještaja.

Suvremeno opremljeni hoteli "Rotondo", "Astoria", "Jadran", "Bavaria", "Viktorija", kamp "Vranjica Belvedere", kamp "Seget" te apartmani "Medena" smješteni uz samu morsku obalu, garancija su za odmor po mjeri. Sve je ovdje podređeno odmoru i opuštanju - sobe iz kojih pogled puca uglavnom na morsku pučinu koja se ljeska na suncu, mahom su vrlo udobne i prostrane, a tu su i neizostavni wellness sadržaji. No ni gosti koji preferiraju aktivni odmor neće ostati prikraćeni, jer hoteli nude i brojne sportsko-rekreativne aktivnosti. Kristalno čisto more i čak 2700 sunčanih sati godišnje, najbolja su pozivnica za užitak u morskim radostima, kako za obitelji s djecom, tako i za ljubitelje sportova na vodi.

Ljubazni segetski domaćini izaći će u susret i probirljivim gurmanima, bilo da je riječ o ukusno uređenim hotelskim restoranima ili o nekoj od brojnih konoba diljem mjesta. Ovdje možete uživati u klasičnim specijalitetima dalmatinske kuhinje: od kraljice svih jela – raskošne dalmatinske peke, pa do ribe i povrća spravljanih uz dodatak zdravog domaćeg maslinova ulja i začinskog bilja. Obrok najbolje zaokružite nekim od kvalitetnih domaćih vina, a za desert se zasladite tradicionalnim slasticama koje su segetske domaćice dovele do savršenstva – fritulama, kroštulama ili pak rožatom!

Kaleidoskopska ponuda koja osvaja

Turistička ponuda Segeta spoj je brojnih aktivnosti među kojima će gost, sukladno preferencijama, odabrati najbolje za sebe. Ova općina, čiji se žitelji zahvaljujući blagoj klimi od davnih vremena bave poljoprivredom i ribarstvom, živi turizam svim svojim bićem i gostu nesebično pruža iskreno gostoprimstvo u kombinaciji sa kvalitetnim sadržajima. Svi aspekti ovdje su zastupljeni – tražite li užitak u kulturnim znamenitostima obavijenim velom minulih vremena, fantastičan opuštajući odmor na plaži za sebe i djecu, zalogaj tradicionalne domaće hrane za prste polizat'... ili pak sve to zajedno, Seget je pripremio nešto za Vas. Njegova je ponuda raznovrsna poput raznobojnih stakalaca kaleidoskopa, a gost je onaj koji kreira sliku po izboru...

Cakli se Seget poput rubina okupanog suncem, koje ga dariva sa čak 2700 sunčanih sati godišnje, i srdačno i domaćinski Vas poziva da prošetate kroz njegove kale, zavirite u njegova kulturna blaga, ali i kužine...

Doživjeti Seget znači uživati, a u to ćete se najbolje uvjeriti sami. Stoga, što reći osim - dobro nam došli!


Seget Donji

Seget Donji je najveće naselje u sastavu općine Seget. Smješteno je dva kilometra zapadno od UNSECO-va grada Trogira i ima dugu turističku tradiciju. Zahvaljujući blagoj klimi, stanovništvo se bavi poljoprivredom i ribarstvom.

Naselje Seget Donji nastaje 1564. godine kada trogirski plemić Jakov Rotondo dobiva dozvolu za gradnju kule. Kasnije će se oko ove kule formirati naselje koje je zbog turske opasnosti bilo utvrđeno obrambenim zidom i četirima kulama.. Kroz kaštel su vodile tri uzdužne i dvije poprečne ulice popločane kamenom. Unutar kaštela u Segetu nalazi se župna crkva Gospe od Ružarja koja je sagrađena sredinom 18. Stoljeća.

Seget Donji je iznimno pogodna destinacija za obitelj. Kroz cijeli obalni dio, uz kristalno čisto more, rasprostire se prekrasna šljunčana plaža s restoranima i barovima. Uz plažu je lijepo uređena šetnica do apartmanskog naselja Medena. U sklopu hotela nalaze se brojni sadržaji za djecu i sportove na vodi, teniski tereni, trim staza i ostala sportska igrališta koja mogu koristiti svi posjetitelji. Navečer možete zaplesati na terasama hotela i restorana ili posjetiti neki od noćnih barova uz plažu.


Seget Vranjica

Seget Vranjica se nalazi na malom poluotoku Vranjica, 5 km zapadno od UNESCO-va grada Trogira. Od zračne luke Split-Kaštela udaljena je 8 km, od samog grada Splita 30 km. Nekadašnji ribarski gradić, razvio se u mirnu turističku destinaciju sa širokom ponudom kvalitetnog smještaja. Posebno se ističe poznati kamp i apartmani "Vranjica Belvedere".

Poluotok obiluje prekrasnim pješčanim i stjenovitim plažama s kojih se pruža nezaboravan pogled na jadranske otoke Šoltu i Drvenik. Seget Vranjica pogodna je destinacija za one koji žele miran odmor, daleko od gužve i vreve većih turističkih središta.

Okolicu obilježava bujna mediteranska vegetacija, stoljetni vinogradi i maslinici pogodni za šetnje i vožnju biciklom. Brojni otoci i otočići idealni su za izlete brodom. Redovna brodska linija svakih pola sata vozi iz Seget Vranjice do rive grada Trogira.

Malo mjesto u ugodnom mediteranskom ambijentu ima sve potrebno za ugodan i miran odmor.


Ostala mjesta

Seget Gornji

U Segetu Gornjem je otvorena luksuzna hacienda sa kapacitetim od 22 ležaja, bazenom i prekrasnim eksterijerom - Hacienda Maksimilijan.

Bristivica

Naselje Bristivica, pod nazivom Bristica, spominje se još u XIII. stoljeću. Često su se između Trogirana i Šibenčana vodile borbe za selo. Naselje je potpuno opustjelo za vrijeme turskih napada, a ponovno je oživjelo doseljavanjem stanovništva iz susjedne Bosne i Hercegovine. Stara župna crkva bila je izgrađena još u XIV. stoljeću, ali je kasnije rušena i dograđivana, a nakon požara je 1901. godine izgrađena nova. Oko crkve prostire se groblje u kojem se nalaze grobovi iz starih vremena.

Ljubitovica

Ljubitovica je selo dvadesetak kilometara udaljeno od općinskog centra prema Zagori. U cijeloj župi Ljubitovici, posvećenoj sv. Katarini,živi oko 650 stanovnika. Crkva je nedavno obnovljena, a u planu je i proširenje mjesnog groblja. Naselje se prvi put spominje u dokumentima iz 1272. godine. Najkvalitetniji češnjak u Županiji, a i šire, uzgajaju stanovnici naselja Ljubitovice, koji organiziraju i festival posvećen tom proizvodu. Osnovali su i Udrugu proizvođača češnjaka Šarac, a godišnje proizvedu i do dvadeset tona češnjaka.

Prapatnica

Prapatnica je selo petnaestak kilometara udaljeno od općinskog centra prema Zagori. Selo je poznato po Crkvi sv. Tome apostola u Prapatnici. Sagrađena je g. 1891. na temeljima stare od koje je ostala apsida. Veliki oltar u apsidi je od mramora i na njemu je slika Uznesenja Marijina (XIX. st.). U lađi su dva drvena oltara. Jedan je Gospe od Zdravlja sa slikom domaćeg majstora, punom srebrnih darova. Drugi je sv. Tome apostola sa svečevom slikom, domaći rad (XVIII. st.). U niši je kip sv. Roka, a ima i kip sv. Ante te staro drveno raspelo. Crkva je obnovljena g. 1963., te temeljito s oltarima i kipovima g. 1998. God. 2000. izgrađen je novi oltar sa slikom Uznesenja Marijina. Ispred crkve je g. 1996. postavljen kip Kraljice mira u spomen palim braniteljima Domovine, a sa sjeverne je strane crkve izgrađena mrtvačnica. Kip blaženog Alojzija Stepinca postavljen je ispred mjesne crkve svetoga Tome na raskrižju putova koji vode prema Šibeniku i Splitu, te od Prapatnice prema Prgometu na novu autocestu.


Zanimljivosti

Crkve

1. Unutar kaštela u Segetu nalazi se župna Crkva Gospe od Ružarja koja je sagrađena sredinom XVIII. stoljeća. Budući da je prijašnji zvonik srušen od udara groma, današnji je sagrađen 1796. godine. Posveta je obavljena 1800. godine. U crkvi se nalaze tri barokna oltara od kamena i mramora. Veliki je oltar posvećen Gospi od Ružarja, dok su pobočni posvećeni sv. Križu i Gospi od Karmela. U crkvi se nalazi oslikano raspelo iz XIV. stoljeća. Na triptihu su prikazani Gospa s djetetom, Sveti Bartul i sv. Nikola, a pretpostavlja se da ga je izradio Blaž Jurjev Trogiranin. U crkvi se nalaze i orgulje iz 1856. godine.

2. Crkve sv. Vida, koja se nalazi iznad velike klisure ispod zaselka Baradići, pronađeni su srednjovjekovni stećci. Crkva pripada romaničkom stilu gradnje i dosta je stara. Točna godina gradnje nije poznata.

3. Između Segeta i Trogira, u Segetskom polju, nalazi se crkva Gospe od Zvirča ili Gospa od Snijega sagrađena u XIV. stoljeću. U crkvi se nalazi grobnica kanonika Ivana Boića iz 1768. godine.

4. Na mjestu gdje se nalazila ilirska gradina, na brdu Sutliji, u srednjem je vijeku izgrađena Crkva sv. Ilije. Ne zna se ni točna godina njene gradnje. Sve do XIX. stoljeća vršilo se ukopavanje stanovništva na groblju koje se nalazi oko crkve. Udari groma više su puta oštetili crkvicu, zbog čega je nekoliko puta bila obnavljana.

5. U Vranjici je podignuta nova crkva Hrvatskih Mučenika, a izgrađena je 2001. godine.

Segetske mažoretkinje

Segetske mažoretkinje su plesna udruga osnovana u studenom 2002. godine. Članice su HRSAM-a, a od 2005. djelujemo i kao Twirling klub Seget.

Segetske mažoretkinje osnovane su u studenom 2002. godine pod vodstvom voditeljice Anite Tomaš i trenerice Alene Rako. Naše djelovanje tokom godina je ostvareno uz sufinanciranje naše općine, roditelja i sponzora. Članice smo HRSAM-a (Hrvatski savez amaterskih mažoret timova) od početka osnivanja 2002. godine i HTS (Hrvatskog twirling saveza) od 2005. godine. Svaku manifestaciju uljepšamo svojim skladom i plesom, pod koreografskom palicom gđe. Alene Rako. Najčešći nastupi su nam u gradu Trogiru, ponajviše s Narodnom Glazbom Trogir, a svaki važni događaj ili svečanost obilježe i Segetske mažoretkinje, pod simpatičnim nazivom štapovrtilice. Prostor za rad nalazi se u prostorijama Općine Seget, te pomoćne dvorane u Trogiru. Ako imate kakva pitanja, pohvale, kritike obratite nam se na e-mail: segetskemazoretkinje@net.hr.


Turist info

Restorani

Restoran "Astoria"
Seget Vranjica
Telefon: +385 (0)21 798 260, +385 (0)21 798 270
Mobitel: +385 (0)91 569 56 69
E-mail: apartmani.astoria@st.t-com.hr

Restoran "Barba"
Hrvatskih žrtava 37
Seget Donji
Mobitel: +385 (0)21 884 880
E-mail: anita.karaman@yahoo.com

Restoran "Frankie"
Obala dr. Nikole Lozovine 14
Seget Donji
Telefon: +385 (0)21 880 562
Mobitel: +385 (0)91 600 0619
E-mail: frankiesegetdonji@gmail.com

Restoran - pizzeria Joke's
Seget Donji
Telefon: +385 (0)21 800 232
E-mail: mitar.josko@gmail.com

Restoran "Pećina"
Hrvatskih žrtava 360
Seget Donji
Mobitel: +385 (0)99 21 66 774
E-mail: restoran.pecina@gmail.com
Web: www.facebook.com/restoranpecina.seget/about

Restoran "Yachtclub"

Don Petra Špike 4
Seget Donji
Telefon: +385 (0)21 798 180
E-mail: restaurant@yachtclubseget.com

Pošta

Poštanski ured Seget
Trg Hrvatskog viteza Š.Š.F. 1
21218 Seget Donji

Bankomat

Bankomat PBZ banke
Zagora promet d.d.
Hrvatskih žrtava 55
Seget Donji

Korisni linkovi

Jadrolinija - www.jadrolinija.hr

Zračna luka Split - www.split-airport.hr

Autobusni kolodvor Trogir - www.promet-split.hr

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije - www.dalmatia.hr

Hrvatska turistička zajednica - www.croatia.hr

Ministarstvo turizma RH - www.mint.hr