Grad Split

Grad Split

U srednjem dijelu Dalmacije nalazi se drugi grad po veličini u Hrvatskoj koji svoju posebnost očituje brojnim znamenitostima i naravno položajem. Split se smjestio na Marjanskom poluotoku kojeg okružuje sa sjevera planina Mosor, sa sjeverozapada brdo Kozjak, s istoka brdo Perun. Splitski poluotok okružuju otoci Brač, Hvar, Šolta i Čiovo. Pored toga što je najveći grad na obali, Split je oduvijek privlačio brojne posjetioce svojim posebnim izgledom u kojem se isprepliču prošlost i sadašnjost.

Znači pored svih tih kulturno - povijesnih spomenika koji svjedoče o slavnoj prošlosti ovog grada, na svakom koraku možemo vidjeti novitete kojim se nastoji privuči sve više turista i to ponajviše onih mlađih.

Spomenuli smo kako je Split imao bogatu prošlost, a tome naravno svjedoči najviše sam Dioklecijan, poznat kao reformator Rimskog carstva. Bio je progonitelj kršćana koji se smatrao bogom. Palaču je dao sagraditi na području današnjega Splita s namjerom da u njoj provede umirovljeničke dane.

Iako se velik dio početaka Splita povezuje sa samim Dioklecijanom, arheološki nalazi iskopani u novije vrijeme pokazuju da je ovo područje bilo naseljeno još u starorimskom dobu, puno prije Dioklecijana. Pretpostavlja se da se na ovom području nalazila jedna od grčkih kolonija i ilirsko naselje.

Ranije spomenuta Dioklecijanova palača spada među glavne znamenitosti grada Splita, a bitno je spomenuti kako se ta palača smatra najvećom i najbolje sačuvanom kasnoantičkom palačom na svijetu. Danas su od nekadašnjeg zdanja ostale sačuvane zidine, 4 vrata (Zlatna - Porta Aurea, Srebrna - Porta Argentea, Željezna - Porta Ferrea i Mjedena - Port Aenea), carev mauzolej (katedrala sv. Dujma), kutne kule, Jupiterov hram, središnji trg - Peristil te Vestibul.

Još jedna zanimljivost u Splitu su zasigurno Gripe, poznate kao obrambeni kompleks izgrađen u 17. stoljeću za obranu Splita od Turaka. Vjerojatno najveća ljepota ovog grada odnosi se na mjesto koje je ujedno brdo, poluotok i park šuma. Naravno pričamo o Marjanu, čija visine dosiže 178 m sa najvišim vrhom Telegrin. Osim prekrasne prirode Marjan sadrži i velik broj crkvica od kojih su neke vrlo stare i smatraju se vrijednim arheološkim spomenicima. Tu treba spomenuti crkvu Gospe od Sedam žalosti, izgrađenu u 15. stoljeću. Zatim treba spomenuti crkvu Sv. Jurja, datirana u 9. stoljeću.