Obavijest iznajlmjivačima - GDPR

Poštovani,

u skladu s Uredbom (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća (dalje u tekstu: Uredba), vezanu za Opću uredbu o zaštiti osobnih podataka, tzv. GDPR u nastavku dostavljamo sljedeće informacije kako trebate postupati.

Savjetujemo vam da obavijest naznačite na vašim profilima Internet oglašivača (Booking.com, Airbnb.com,…).

Vaša zakonska obaveza je prijaviti turiste u sustavu eVisitor te shodno tome imate pravo od gosta/turista zatražiti identifikacijsku ispravu kako bi dobili osobne podatke koji se moraju prikupljati u posebne, izričite i zakonite svrhe, točnije radi ispunjavanja obveza koje proizlaze iz zakonskih akata.

Takvi podaci smiju se koristiti isključivo u svrhu vođenja popisa gosta/turista, odnosno prijave gosta/turista u sustav eVisitor.

Prema mišljenju Agencije za zaštitu osobnih podataka, fotokopiranje ili skeniranje putnih isprava gostiju sa stajališta Zakona o zaštiti osobnih podataka bilo bi prikupljanje osobnih podataka u prekomjernom opsegu, pa bi taj način obrade osobnih podataka bio moguć samo uz izričitu privolu gosta/turista.

Također ako iznajmljivač prikuplja i obrađuje osobne podatke gostiju/turista u svrhe marketinga, odnosno za slanje newslettera, za slanje ponuda, čestitki i slično, za takvu obradu osobnih podataka dužan je pribaviti njihovu privolu, odnosno dužan je ispitanika unaprijed obavijestiti o namjeravanoj obradi osobnih podataka u svrhe marketinga i o njegovu pravu da se takvoj obradi usprotivi.

Privola je zapravo jedinstveni dokument kojim se daje pravo da iznajmljivač prikupi, koristi i obrađuje osobne podatke. Mora biti napisana razumljivim jezikom, a u njoj moraju biti navedeni podaci čije prikupljanje se dopušta, koliko dugo ti podaci smiju biti pohranjeni te za kakve obrade smiju biti korišteni. Ispitanik ima pravo u svakom trenutku povući privolu, a također ima pravo zahtijevati brisanje podataka.

S poštovanjem,

 
TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE SEGET


Dokumenti za preuzimanje

Obavijest gostima-turistima kod iznajmljivača